Voor ons is duurzaamheid niet alleen dingen laten, maar vooral ook doen. Zorgen dat niet alleen wij beter worden van ons boerenbedrijf, maar ook onze leveranciers, medewerkers, klanten en iedereen in onze directe omgeving. Want wij maken graag mensen blij.

Alles draait om verantwoord en lekker eten

Bioboerderij ’t Schop is een natuurinclusieve biologische boerderij.

We werken volgens de biologische principes, Die principes, Gezondheid, Ecologie, Zorg en Eerlijkheid – gaan verder dan de wettelijke normen. Alle biologische bedrijven zijn gecertificeerd en worden gecontroleerd door de onafhankelijke SKAL (013428).

Tegelijk zijn we natuurinclusief. Dat betekent samenwerken met de natuur door landschapsonderhoud en een volledig 100% gesloten kringloop.

In 100 jaar van een gemengd zandgrond bedrijf naar een modern gemengde multifunctionele boerderij is een flinke ontwikkeling. De rode draad zijn de koeien en de mensen, die altijd op de boerderij welkom waren.

Het ontstaan van onze boerderij

Overgrootvader Jan van den Broek bouwde ruim een eeuw geleden (1923) onze boerderij aan de Esbeekseweg in Hilvarenbeek.

Zoals gebruikelijk in de zandstreek, is de boerderij van oorsprong een gemengd bedrijf met een paar melkkoeien, wat varkens, kippen, een werkpaard, maar ook bieten, aardappelen en graan. De grond lag verspreid in de omgeving en samenwerken met de buren en familie was normaal in die tijd.

Opa Cees en oma Cor van den Broek namen de boerderij over na de oorlog en specialiseerden zich in melkvee. Door ruilverkaveling werd de grond samengevoegd tot een huisperceel. Na verloop van tijd stopte hij met melkvee en ging verder als veehandelaar. Elke woensdag verkocht hij de koeien en paarden op de veemarkt in Den Bosch.

Overgrootouders (1923)

Grootouders (1953)

Van gemengd bedrijf naar multifunctionele boerderij

In de jaren tachtig namen mijn ouders Cécile en Jan het bedrijf met vleeskoeien en schapen over. Ze besloten vrij snel een verbrede boerderij op te zetten.

Mensen konden in de winkel vlees kopen en later werd er ook een professionele keuken aan toegevoegd waar gasten zelf een diner kunnen koken. De belangstelling groeide en de oude koeienstal van opa Cees werd ingericht als ontvangstruimte. Een nieuwe potstal verscheen en de ontvangstruimte werd uitgebreid met de ruimte van de schuur. In 1998 is er gestart met de volledige omschakeling naar biologische bedrijfsvoering en in 2000 is het EKO-certificaat verleend.

Sinds 2017 is onze boerderij verrijkt met de vierde generatie en run ik, Bart, samen met mijn ouders de boerderij. We willen onze bioboerderij nog verder laten groeien en meer mensen laten genieten van het platteland en puur en eerlijk eten. Gaandeweg groeit ’t Schop weer uit tot een modern gemengd bedrijf met de kringlopen gesloten.

Doordat de runderen de natuurgebieden begrazen wordt de biodiversiteit versterkt, groeien er meer zeldzame planten en vliegen er meer (weide)vogels rond. Terwijl de gebieden tegelijk nuttig zijn voor de boerderij. Natuurinclusieve landbouw dus.

Beheer van natuur past bij de filosofie van ons bedrijf

Er worden tegenwoordig rond de 80 runderen gehouden.

Ze begrazen voornamelijk zogenaamde marginale gronden, dat zijn gronden, die in principe niet geschikt zijn om humane voeding te produceren.

We produceren vlees met de laagste foodprint. Natuur begrazen, geen graan voeren, geen kunstmest, vaste stalmest, een gezonde bodem en composteren zorgen daarvoor.

Er is een hechte samenwerking met Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en andere natuurterreinen in onze omgeving, door natuurbegrazing met de koeien en de uitwisseling van mest en voer.

De weilanden bij de boerderij worden begraasd door de familiekudde, koeien met kalfjes en de stier. Het jongvee en de koeien, die niet gedekt mogen worden, lopen op de natuurgraslanden. In totaal beheren we ruim 100 ha. aan natuurgebieden.

Een winkel die de sfeer en gastvrijheid van onze boerderij, omgeving en familie uitstraalt. Iedereen is welkom en we helpen je ook graag met advies en tips!

Boerderijwinkel

Naast het geven van kookworkshops op onze eigen boerderij is het natuurlijk ook mogelijk om zelf met al onze verse, biologische producten aan de slag te gaan.

In onze prachtige, gerestylde winkel verkopen we al onze eigen vlees en groenten; lekker, vers, betrouwbaar én betaalbaar! Op een oppervlakte van circa 100 m2 bieden wij een uitgebreid assortiment aan, met als doel de mogelijkheid te bieden om een hele maaltijd samen te kunnen stellen van biologische producten.

We staan altijd graag voor iedereen klaar met onze familiaire gastvrijheid en geven u graag advies over onze producten of over bereidingswijzes!


Eigen slager

We streven er naar om zoveel mogelijk in eigen beheer te doen. Transparantie naar buiten toe is waar we voor gaan!

Onze eigen slager, Werner Sweens, bereidt het verse vlees ter plekke in de winkel. In een nieuwe, open bereidingsruimte beent hij uit, maakt hij worsten, draait hij gehakt en worden de lekkerste ambachtelijke vleesproducten gemaakt. Zeker de moeite waard om te komen aanschouwen; Een ambachtelijke slager, zoals het vroeger ook was!

Doordat de slager direct in de winkel aanwezig is, kunnen wij op maat gemaakte vleesstukken leveren.

Wil je een keer een bijzonder vleesstuk?
Onze huisslager bereidt het met liefde voor. Denk bijvoorbeeld aan een Bavette, Picanha, Diamanthaas of T-bone.


Eigen moestuin

Op onze boerderij hebben wij een halve hectare waar wij diverse groentes telen.

Wij telen met het seizoen mee, allemaal in volle grond; aardappelen, asperges, rode bieten, venkel, diverse soorten sla, boontjes, pompoenen, diverse kruiden, etc.

Ook hebben we een kas waar we tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines telen.

Wanneer de groentes rijp zijn leggen we ze in de winkel voor de verkoop. Allemaal biologisch en dagvers!


Bestellen online

Het is ook mogelijk om bij ons online in onze webshop te bestellen.

Alle producten worden voor u in juiste hoeveelheden vers ingepakt. Naar wens kunnen we het vlees vacumeren, zodat de kwaliteit van het vlees hoog blijft.

Heeft u speciale wensen? Laat het ons weten, want dan kunnen wij ervoor zorgen!

De bestelling kan op de door u aangegeven dag en tijdstip opgehaald worden in onze winkel, waar deze dan voor u klaar staat!

Samen met collega biologische boeren uit de regio zorgen we ervoor dat er elke week verse producten in onze winkel liggen. Niet alleen vers vlees maar ook biologisch brood, kaas, groenten, fruit en eieren.

Echt biologische producten

Bij de teelt van de biologische producten zorgen we niet alleen goed voor het milieu maar kiezen ook speciale rassen, die uitblinken in smaak. Vaak zijn dat ouderwetse soorten, die een beetje vergeten zijn. Ze krijgen de tijd om te groeien worden niet opgejaagd door krachtvoer of kunstmest. Als biologische boeren en tuinders streven we niet naar de maximale opbrengst maar naar de beste kwaliteit. Dat is vooral erg gezond en lekker.


Black Angus

Onze Black Angus-runderen grazen voor een groot gedeelte van het jaar in de vrije natuur.

Hun ‘gemarmerd’ vlees blijft in de pan extra mals en sappig. Met jouw aankoop verwen je dus niet
alleen je smaakpapillen, je draagt meteen bij aan het behoud van ons natuurlandschap. En dat proef je!


Herkomst producten

Collega’s met producten in onze winkel:

  • De lekkerste groenten uit de volle grond van Vincent de Wolff, Sophia’s tuin liggen ook in onze winkel.
  • Smaakvolle zomergroenten van de fam. Jonkers, Oirschot Organics.
  • Seizoengroenten uit de volle grond uit de eigen moestuin van ’t Schop.
  • Heerlijke romige rauwmelkse kaas van de Genneper Hoeve.
  • Geweldig heerlijke smeuïge geitenkaas van de Saanehof.
  • Wonderlijke kruiden en theeën van het Kruidenrijk.
  • Volle fruitige sappen van de Drie Wilgen.
  • Fruitige siropen, sappen en jams van de Sprankenhof.
  • Heerlijke kruidige Gageleer.
  • En natuurlijk heerlijk vlees van onze runderen uit de natuur en de biologische varkens van de Voortse Hoeve en ’t Schop.
  • Mooie zelfgemaakte ambachtelijke vleeswaren van het vlees van de Voortse hoeve en ’t Schop!

Onze prachtige verwerkingsruimte stellen we ook beschikbaar voor collega boeren, die de wens hebben hun vlees te laten verwerken. Samen bespreken we je wensen en zorgen ervoor dat alles op maat gemaakt wordt.

Samenwerking en gebruik maken van onze diensten

We bieden onze faciliteiten ook aan voor andere collega’s.

De kennis en kunde die we in de loop der jaren hebben opgedaan op het gebied van uitbenen en klaarmaken van vleesproducten bieden we ook aan aan andere biocollega’s.

Zo benen we de dieren uit, portioneren, vacumerenen bestickeren we, draaien gehakt, maken we verse of droge worstjes of roken we de delen in onze rookkast.

Ook interesse in een samenwerking of in onze diensten? Neem dan contact met ons op!