Ingrediënten (4 personen):
- 500 gr aardappelen
- 2 teentjes knoflook
- 1 witte ui
- 1 prei
- 1 groente bouillonblokje
- 900ml water
- verse kruiden naar keuze zoals platte peterselie en bieslook
- olie om in te bakken
- 1 bekertje creme fraiche
Bereidingswijze:
- Snipper het uitje en de knoflook. Schil de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes. Hoe kleiner de blokjes zijn, hoe sneller de soep gaar zal worden.
- Verhit een beetje olie in de pan en fruit de gesnipperde ui aan. Voeg na een paar minuten de knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de aardappel blokjes toe en bak dit nog ongeveer 5 minuten mee. Blijf goed roeren.
- Snijd in de tussentijd de prei in ringen en was deze goed.
- Voeg na 5 minuten de aardappelblokjes bakken het water en het bouillonblokje er aan toe. Laat dit ongeveer 5 minuten goed doorkoken of tot de aardappel gaar is. Controleer dit door met een vork in de aardappel te prikken.
- Gebruik vervolgens een blender of staafmixer om de soep glad te maken.
- Voeg de soep terug in de pan en voeg de rauwe prei aan de soep toe. Laat dit nog ongeveer 3 minuten met de soep mee verwarmen, op laag vuur. Zet het vuur uit en voeg de creme fraiche met verse kruiden naar keuze toe.