Ingrediënten (4 personen):

2 liter water
2 gedroogde laurierblaadjes
400 gram schouderkarbonades
2 uien
400 gram knolselderij
2 vastkokende aardappelen
300 gram winterpeen
1 el zout
2 preien
500 gram spliterwten
250 gram rookworst ’t Schop

Bereidingswijze:

  1. Doe het water samen met de spliterwten, de karbonaden en het zout in een grote (soep)pan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag als het water kookt en schep gedurende 30 min. met een schuimspaan het schuim er regelmatig af. I.p.v. karbonades kun je ook hamlapjes/frikandeau/krabbetjes of varkenspoulet gebruiken!!
  2. Schil ondertussen de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm en snijd die in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Schil de winterpeen en snijd in kleine blokjes. Snipper de uien. Was de prei en snijd in ringen. Doe alle groenten en de aardappel in de pan. Voeg de laurier toe en laat de soep ca. 1½ uur zachtjes koken. Roer regelmatig. De soep is goed als de spliterwten zijn stuk gekookt. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de karbonaden uit de soep. Verwijder bot en vet en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe terug in de soep. Verwijder de laurier. Snijd de worst in plakjes. Voeg toe aan de soep en verwarm 2 min.

Bereidingstip:

Als je de soep een dag van tevoren maakt, wordt hij extra stevig en nog lekkerder. Laat hem eerst goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.

< Alle recepten