Ingrediënten (5 personen):
- 800 gram rode en witte uien
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 50 gram roomboter
- 3 takjes verse tijm
- 1 stokbrood van Zonnemaire
- 150 gram Gruyère, geraspt
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels cognac
- 1 liter runderbouillon
Bereidingswijze:
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in circa 30 minuten.
Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 5 minuten mee.
Voeg de cognac, de bouillon en de takjes tijm toe aan de soeppan. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 1 uur zachtjes pruttelen. Verwijder het takje tijm en breng op smaak met zout en peper.
Zet de ovengrill aan. Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.